Säsongen från Helvetet är över

Pust. Nu är säsongen över. Man känner både lättnad och sorg. Men helt ärligt - jag känner mest lättnad. För det här är den värsta säsongen jag upplevt. Visst, vi har haft våra svackor under 2000-talet men den här säsongen slår allt. Vi har varit dåliga i allt. De enda som får godkänt enligt mig är de trotjänarna på läktaren som varit där på plats i Templet och stöttat laget på isen match efter match trots den här enorma motgången. Sedan finns det så klart spelare och ledare som faktiskt gjort en bra säsong men de är tyvärr för få.
 
Jag minns säsongsstarten. Alla var positiva inför säsongen, som vi alltid är. Vi ville tillbaka till kvalserien för att visa att den här gången ska vi inte vara där för att bli en slagpåse utan nu ska vi kämpa för SHL-platserna på riktigt också. Lite bättre. Lite starkare. Och lite mer rutin. Men ack så fel vi hade. Visst, vi började säsongen med en vinst borta mot Rögle. Jag minns den matchen så väl, det var en väldigt bra bortamatch av SSK och hyllningarna haglade över SSK. SSK hade precis knäppt det tippade topplaget Rögle på näsan på bortaplan!
 
Men sedan började det. Helvetet. Och det bara rann på. Matcherna flög iväg. Ledarna inom föreningen gick ut till fansen och sa att "vi är övertygade om att det här kommer vända, ha tålamod". Matcherna gick...och gick...och det blev ingen förbättring. Men ledningen hade fullt förtroende för tränarna och man bad om tålamod men förstod samtidigt ilskan och irritationen från fansen.
 
Det gick så långt att SSK hade parkerat SIST i Hockeyallsvenskan. Ett av Sveriges mest anrika förening med sju SM-guld låg sist. Föreningen var på väg emot en fullkomlig katastrof. Föreningen dödsförklarades av vissa fans flera gånger om. Kritikstormen mot SSK var enorm! Inte bara på sociala medier utan vissa fans gick så långt att man mötte upp spelarbussen för att ställa spelarna och ledarna mot väggen när de kom hem ifrån en bortamatch. Det var minst sagt kaos i vår anrika förening. Vilket man kan förstå med tanke på de uteblivna resultaten och tabellsituationen. Dock försvarar jag inte vad vissa fans gjorde för att kritisera.
 
In i december så var ändå vändningen där. Sakta men säkert började SSK spela bättre ishockey. Man började ta fler poäng. Johan Strömwall var sparkad sedan en tid tillbaka och det var Sörensen och Nygårds som ledde laget. SSK gick samtidigt ut med att man letade efter en ny huvudtränare som skulle ersätta Per Nygårds i båset. Och vid årsskiftet så meddelade SSK att man hade rekryterat huvudtränaren och föredetta FBK-coachen Andreas Johansson. Och det var väl här man äntligen kunde se ljuset i tunneln.
Andreas Johansson kom in med ett stort engagemang och med en tro på att det här skulle vi vända. Och visst hade han rätt. Mycket gick åt rätt håll. SSK började plocka en hel del poäng och man började närma sig lagen och till slut hade man lämnat bottenträsket och hade en kedja bestående av supertalangerna William Nylander, David Pastrnak och Linus Fröberg, även kallad för "Gallerkedjan" som var en stor faktor till vändningen.
 
Men sedan valde Modo att plocka hem William Nylander och Färjestad plockade hem Linus Fröberg. Vi blev alltså av med vår bästa kedja samtidigt som David Pastrnak blev skadad. Och efter det gick det tuffare men med Andreas Johansson som coach plockade SSK ändå poäng i en mer stadig takt än vad man hade gjort tidigare. Det gick faktiskt så bra att SSK hade chansen att nå play off men ju närmare slutet vi kom insåg många att det skulle bli för tufft. Dock hade SSK lämnat botten av tabellen och jag tror hela föreningen pustade ut.
Jag var ordentligt orolig för klubbens framtida existens. Ett kval ner till division 1 hade verkligen inte varit kul. En degradering hade förmodligen sänkt SSK. Då hade SSK:s 112 åriga långa historia varit slut.
 
Så det är just därför jag känner lättnad en dag som denna. Säsongen från Helvetet är över. Och vi har väldigt mycket att tacka Andreas Johansson för det och Tack ni/du inom SSK som tog hit Andreas Johansson! För det KAN ha räddat klubben från att gå under.
 
Idag spelade vi vår sista match för säsongen. Dessvärre blev det förlust men det hade ingen betydelse. Vi kommer spela Hockeyallsvenskan 14/15. SSK har det rejält tufft ekonomiskt därav att man lånat/sålt av spelare på slutet här för att spara pengar. Och det är så klart postivt för SSK. Att man kunde göra på det sättet.
SSK står nu inför tuffa beslut. Vilka ska få vara kvar? Vilka ska försvinna ur föreningen? För efter en sådan här säsong måste man verkligen se över alla poster i föreningen. Rätt folk på rätt plats måste SSK ha nu om man ska klara av att ta sig tillbaka till SHL för det är där målet måste ligga! SSK:s arena är inte byggd för allsvenskt spel. Det kommer inte gå. Därför måste föreningen ta sig tillbaka till högsta serien. För det är där vi hör hemma. Vi har flest säsonger av alla klubbar där.
 
Och för att SSK ska kunna ta sig tillbaka måste de ha vårt stöd. Sponsorer och supportrar måste hjälpa till nu. Vill vi ha ett lag i högsta serien? Ställ den frågan till dig själv och fundera. Du som stannar hemma och väljer att inte stötta SSK på grund av att man är missnöjd. Det hjälper inte SSK på något sätt. Det försvagar SSK. Din klubb. Den klubben du vill att det ska gå bra för! Jag har all förståelse för att man är missnöjd. Men att svika klubben i hjärtat finns inte på kartan. Ni som haft säsongskort - förläng! Det är det bästa sättet man kan stötta föreningen på. Ni som är guldklubbare. Förbli det! Sponsorer. Stanna!
 
Nu är denna skitsäsong över. Nu vill vi ha framgång! Men för att få framgång så måste vi stanna med klubben. Och det gäller oss alla. DU kan göra stor skillnad!
 
Tack för denna säsong! Känn...vilken lättnad! Vila upp er nu. Låt naglarna växa ut. Nästa säsong är vi tillbaka för att gå emot ljusare tider! Må gott alla.
 
Avslutar med härliga bilder. Andreas Johansson och Anders Sörensen.
 
 
Dela