Södertälje SK står inför en enorm utmaning

SSK åkte ur elitserien 2011. Det har nu gått ungefär fyra år sedan dess. Direkt när man åkte ur ställde man upp en tre-årig plan, inom tre år skulle man vara tillbaka i högsta serien. Nu, fyra senare, är verkligheten något helt annat. Den anrika klubben befinner sig sist hockeyallsvenskan och riskerar att åka ur, för att förtydliga det hela: SSK riskerar att nästa säsong spela i Sveriges tredjedivision. Klubben har aldrig legat så här illa till någonsin under den 100 år långa historia som man har. Många har svårt att förstå läget, man får nästan nypa sig i armen för att förstå. Men det läskiga i det hela är att ledningen verkar förstå än mindre än oss supportrar för jag tycker att man borde kunnat göra mycket mer än vad man gjort. 

Oavsett hur den här säsongen avslutas så kommer SSK:s framtid se tuff ut. Det var den här säsongen som var den stora chansen att ta klivet tillbaka till högsta serien, men SSK sumpade den rejält. Efter den här säsongen väntar en helt annan verklighet, nu är det bara ett lag som kommer kunna gå upp till SHL från hockeyallsvenskan och det laget måste vinna serien plus vinna en matchserie av sju mot sistalaget i SHL. Som ni förstår är det oerhört svårt men det är däremot långt ifrån omöjligt.

SSK står nu inför en av sina största utmaningar i modern tid. Hur ska man gå vidare efter den här säsongen. Det är många frågor som dyker upp. Det gäller att sätta upp ett långsiktigt mål där man bygger största delen av laget på eget material och sedan kryddar det med välscoutade guldkorn som inte blivit upptäckta av andra föreningar än. För spelarbudgeten kommer minskas drastiskt, sponsorer har tappat förtroendet, supportrar är missnöjda vilket kommer leda till mindre pengar.

Ska SSK komma tillbaka och bli den där stora klubben i Sverige som alla vill igen så tror jag att den stora nyckeln ligger i att engagera utlänningarna mer i Södertälje. Staden består av en stor del invandrare, många från länder där de nog inte ens vet vad ishockey är. Men SSK måste försöka ta in samtliga invånare i staden och få dom att engagera sig i hockeyn för då kommer SSK växa. Intresset kommer bli större och fler talanger från Södertälje kommer födas med ett SSK-hjärta. De kommer ha föräldrar som bor i Södertälje och deras hemstad kommer alltid vara Södertälje. Trots att intresset är stort för SSK i Södertälje så måste det bli ännu större om SSK ska komma tillbaka. Många supportrar som besöker Scaniarinken idag bor inte i Södertälje utan de bor utanför Södertälje och i många fall i helt andra landsdelar. Och det är ju bra att SSK engagerar folk så mycket så att folk åker 20 eller 30-tals mil för att se dom. Men för att få upp publiksnittet så måste SSK börja locka folk till arenan som har närheten dit. Och det här kommer per automatik om man ökar intresset för hockeyn hos invandrarna i Södertälje. Snacket sprider sig om det finns invandrare i SSK som kommer upp och får spela för SSK. Det är ganska logiskt.
Lyckas man med det här så kommer jag se ljust på SSK:s framtid i alla fall. Men det kommer ta lång tid. 

En annan utmaning är att sudda ut den enorma "loosermentaliteten" som finns i väggarna runt om i Scaniarinken och i supporterledet. Kanske inte så konstigt då SSK har varit en förlorande i klubb i stort sett de senaste 20 åren med ett fåtal undantag. Men det gäller att få in nytt blod och nytt folk i föreningen som är beredda att jobba stenhårt och jobba för att öka hockeyintresset i Södertälje. Det finns väldigt många skickliga spelare och ledare som har ett hjärta för föreningen och det är lite dom som SSK har tappat bort de senaste säsongerna. SSK har enormt många spelare runt om i Sverige i andra klubbar som gör bra ifrån sig, spelare som SSK ansett inte varit "tillräckligt bra". Detta är inget ovanligt fenomen i SSK och det kan inte tyda på annat än inkompetens, det är därför jag hoppas vi får se en rejäl rensning i klubbledet efter denna säsong.

Jag uppmanar nu dock supportrar, sponsorer att stötta SSK i resterande matcher av säsongen. Vi gör det här för föreningen och för klubbmärket. För division 1 hör vi inte hemma i, det vet alla. Jag hoppas vi förblir ett hockeyallsvenskt lag nästa säsong och att ett långsiktigt arbete påbörjas och att vi får in rätt folk på rätt positioner i föreningen.

Heja SSK!

 
Dela