Brak-succé eller dunder-fiasko?

Varje säsong i sig är helt unik. Men den säsongen som vi är på väg mot nu kommer vara en säsong med helt nya förutsättningar. Nästan hela laget är nytt. SSK kommer få möta 13 lag istället för 11. Vi representerar en helt ny serie. Det är väldigt mycket nytt med andra ord.

Just därför tycker jag att den här säsongen kommer bli en rolig och spännande säsong. Det ska bli kul och se hur bra alla nya spelare man har värvat är. Kommer vi vara med och kriga i toppen av Allsvenskan eller blir vi ett mittenlag, eller får vi kriga om att hålla oss kvar i Allsvenskan.

Jag har absolut ingen aning om hur bra laget är. Visst, SSK har värvat hem några lovande spelare men dem flesta spelarna är nog ganska så okända för oss flesta supportrar, i alla fall för mig är de okända.

Det kan bli brak-succé med det nya laget men det kan också bli ett dunder-fiasko. Det vet man aldrig. När SSK börjar spela träningsmatcher kanske man får en liten känsla över hur bra laget är. Men vi har ingen målvakt än och det är den viktigaste delen i ett lagbygge. Jag skrev det tidigare och jag skriver det igen, en bra målvakt kan vara skillnaden mellan avancemang till Elitserien eller fortsatt spel i Allsvenskan.

Vissa säger sig kunna veta vad SSK kommer placera sig på ett ungefär nästa säsong. Men jag lovar, inte ens de så kallade experterna kommer kunna ge ett tips om var SSK kommer att placera sig. Om de nu mot förmodan skulle göra det vilket de kommer göra gissar de bara.

SSK har så pass många unga spelare som kommer från ligor både från Norge, USA och Sverige. De flesta som tror sig veta något om SSK:s kapacitet kollar på spelarnas statstik och utgår efter det. Men grejen är den att nästan alla spelare SSK har under kontrakt är under utveckling och ibland kan utveckling gå snabbt uppåt. Jag kan ta ett exempel, Emil Billberg, född 88. Inga jätte bra stats om man kollar på hans senaste säsonger i Nordamerika, men vem vet, hans utvecklingskurva kanske exploderar och pekar rakt uppåt och blir Södertäljes viktigaste spelare i Allsvenskan.

Så jag lovar, INGEN, inte ens de där experterna kommer kunna göra en seriös bedömning på var SSK placerar sig i Allsvenskan nästa säsong.

Men jag vill understryka en sak: Köp säsongskort, NU. För kom ihåg, du går inte dit för att se på proffshockey, du går dit för att STÖTTA klubben i ditt hjärta.
Dela

Intervju med Per Nygårds

Ronnie Johansson på hockeysverige.se har satt ihop en intervju med Per Nygårds.

Vad är viktiga hörnstenar i bygget av ett nytt SSK?
- Att vi får ambitiösa spelare som passar in i dom roller som ledarna vill ha.

För dig som sportchef och ekonomiskt för föreningen, vad betyder det att falla ner i Hockeyallsvenskan?
- Det är ju klart att det ör en stor skillnad eftersom vi tappar två tredjedelar av våra intäkter från TV rättigheter och så vidare. Det handlar om att gå från ungefär 36 miljoner kronor till 10 miljoner. Tvärtom är det givetvis att gå upp i serien, då får du i stället ytterligare ungefär 25 miljoner från den här TV potten.
- Men pengarna behöver inte att betyda allting. Visserligen vill de allra flesta spelarna spela i NHL eller i Elitserien, det är ju av människans natur. Därför är det viktigt att få spelare som väljer Södertälje SK på sportsliga grunder i första hand även om det antagligen är mer fördelaktigt att välja Elitserien ekonomiskt.

Satsar på 08-spelare
Att missa de två topplaceringarna i kvalserien kan ske via lite otur och andra väldigt små marginaler. Men varför hamnade Södertälje i kvalserien?
- Det var ju bara två poäng upp till tiondeplatsen och fem till slutspel. Det lustiga är att Södertälje gjorde sin bästa säsong på tre år, det kändes som vi var på rätt väg och ändå åkte vi ur. Det låter lite motsägelsefullt och givetvis är det inte bra att vi inte klarar kvalserien.
- Men som svar på din konkreta fråga om orsaken till att vi hamnade i Kvalserien är till stor del att vi inte hade tillräckligt bra powerplay och boxplay.

Foto: sodertaljesk.se (Arkivbild)
Johan Strömwall
Vad hoppas du att nya tränarduon Johan Strömwall och Anders Sörensen?
- Ett tydligt ledarskap och det vet jag att de kommer att visa. Man ska inte behöva tolka vad de menar med sitt sett att se på försvarsspel eller anfallsspel och det ska hela tiden finnas just en tydlighet för alla hur tränarna vill att Södertälje ska spela och hur dom vill att träningarna ska se ut.

Om man tittar på den trupp som Södertälje SK har idag så är det väldigt många spelare som kommer från Södertälje och stockholmstrakten. Är det här något som varit viktigt för dig i ditt lagbygge?
- Nej! Det handlar mera om att det är personer som jag känner till sedan tidigare. Tony Lagerström har jag tränat tidigare liksom bland andra Fredrik Sonntag. Jag vet hur de fungerar mentalt och hur de reagerar i både mot- och medgång. Sedan är de ju givetvis även bra hockeyspelare. Just den här personkännedomen har du inte på samma sätt då du plockar in för många spelare som du inte känner till sedan tidigare.
- Om du tittar på spelarna i truppen är det många spelare som inte riktigt ännu räcker till i Elitserien men ändå är väldigt bra och hungriga hockeyspelare och som heller inte längre spelar som juniorer. Det är killar som är i en bra ålder. Emil Billberg och Kurt Davis har exempelvis spelat collegehockey under flera säsonger. Det är bra hockey som spelas där och den vägen har många stora spelare så som Brian Rafalski och bröderna Abbott gått och sedan utvecklat sig vidare med spel i Sverige. Några av killarna har varit i Norge och gjort det riktigt bra.

Saknar målvakter
Vilka spelartyper är importerna Kurt Davis från Minnesota State University och VM-spelaren för Slovenien Ziga Jeglic från Jesenice?
- Davis är duktig offensiv back. Han liksom Andreas Hjelm, som återvänt till Södertälje från Storhamar i Norge, är väldigt skickliga på att vända spelet snabbt.
- Jeglic är en kreativ forward som är skicklig på att spela med små korta instick. Sedan är han duktig på att bryta uppspelen och jobba ner i försvarsarbetet.

Foto: Getty Images (Arkivbild)
Ziga Jeglic.
Hur ligger det till med Patrik Carlsson och Tim Heed?
- Patrik Carlsson ligger i en skiljedomstol och det där vet jag inte mycket om. Det arbetet ligger på styrelsen. Då det gäller Tim vet jag heller inte riktigt vad det blir. Vi har en dialog med honom om vart det skulle vara bäst för hans utveckling att spela. Ingenting är i dagsläget klart.

Målvakterna Riku Helenius och Pontus Sjögren har lämnat Södertälje för JypHT respektive Malmö vilket innebär att ni står utan några A-lagsmålvakter. Vilka lösningar tittar ni på där?
- Vi är ute och letar efter två kompetenta målvakter som även passar in i vår budget. När det gäller vart vi letar så kan jag säga att vi faktiskt tittar i hela Europa men även borta i USA och Kanada.

Södertälje SK har en erkänt bra ungdomsverksamhet, finns det ingen målvakt där som redan idag är mogen för att ta klivet upp i A-laget?
- Johan Mattsson är kompetent och hade varit ett bra alternativ. Men nu verkar det som han har valt att gå någon annanstans kommande säsong vilket jag tycker är mycket synd. Johan är en mycket bra målvakt i mina ögon och en blivande stormålvakt.

Månsson - viktig publikfavorit
Hur viktigt var det för Södertälje SK att tidigare VM-forwarden Mathias Månsson valde att stanna i SSK?
Foto: Bildbyrån (Arkivbild)
Mathias Månsson
- Johan Strömwall gillar den karaktär som Mathias är som spelare. Han gör alltid en otrolig arbetsinsats för laget och visar bra attityd genom alltid ha bra fart när han ska byta och så vidare. Han visade direkt att han trivdes i Södertälje och det ger ju snabbt en väldigt positiv feedback. Sedan blev han väldigt populär bland fansen i Södertälje som är en riktig arbetarstad. Här gillar alla en kille som alltid gör sitt jobb till 100 procent.

Förutom två bra målvakter vad fattas i truppen för att du ska känna dig trygg inför säsongen?
- Daniel och Henrik Sedin skulle vara tryggt att ha i laget (skratt). Skämt åsido så vill jag se en back ytterligare i laget. En stor back som Sonntag men lite lugnare, en chefsback liknande Chára även om vi kanske får nöja oss med en sämre upplaga än honom. Vi tittar just nu på några spännande namn som vi är intresserade av. Annars har vi väldigt bra kreativa backar som exempelvis Alexander Ytterell och Andreas Hjelm.
- Sedan vill jag även se ett par riktigt duktiga forwards till i truppen - gärna då Sedin-bröderna.

Är målet att Södertälje SK ska finnas med i Elitserien redan 2012/13?
- Det första målet är kvalserien och det ska vi verkligen göra allt för att klara av. När vi väl är där får vi hoppas att vi har fått ihop det här nya laget så pass bra att vi kan sätta upp ännu högra målsättningar. Vi är i samma sits som Rögle var ifjol. Det vill säga att man måste bygga upp ett helt nytt lag och tittar man på Rögles insats ifjol var de väldigt nära att ta sig upp till Elitserien.
- Vi räknar med att det kommer att bli en tuff och jämn hockeyallsvenska det här året. Många lag är riktigt bra och satsar hårt på att ta sig till kvalserien. Malmö, Leksand, Örebro, Almtuna, Rögle är ju bara några av dem.
- Kommer man väl bara bland de fyra lagen som tar sig till kvalserien tror jag att man är gynnad av att komma från den positiva vinstspiral som man hade i seriespelet jämfört med lagen som kommer som förlorare från Elitserien.

Vi tackar för den fantastiska intervjun som Ronnie Johansson på hockeysverige.se satt ihop!

Har fått tillåtelse av Ronnie Johansson att publicera intervjun, för er som undrade.
Dela

Strunta i Mattsson, vi värvar från Nordamerika!

Med allra största sannolikhet kommer vi inte se någon Johan Mattsson i mål nästa säsong. Trots att SSK har gått ut och sagt att man tänker satsa på honom.

Men vad ska man göra? Som jag skrev i förra inlägget om Tim Heed, pengarna styr.

Per Nygårds har bekräftat att han letar målvakt i Nordamerika och jag tror att vi kommer se en Amerikan i Södertälje-målet nästa säsong. Men vem kan det bli?

En målvakt som jag tycker är intressant är Austin Lee.
Född 1988. En storväxt målvakt som kommer från samma lag och samma liga som vår nya back Kurt Davis gör.

Ett youtube klipp på Austin Lee där han svarar för en grym räddning: http://www.youtube.com/watch?v=1iOr8a_alTA

Om ni har andra förslag på målvakter ni skulle vilja se i SSK, fyll på med det i kommentarsfältet.


Dela