De svenska hockeyfansen står enade - detta förslag får inte gå igenom!

  • 2013-12-14
SHL har presenterat ett förslag om rejäla förändringar i seriesystemet. Man vill bland annat göra detta: 
  • Ta bort kvalserien.
  • Ge lag i hockeyallsvenskan gratisplatser till SHL
  • Skarpare ekonomiska krav för lagen i SHL
Detta har upprört ordentligt i hela hockeysverige. Punkt två är väl den som upprört mig mest, att man ska kunna erbjuda hockeyföreningar gratisplatser i SHL.
Mycket är rent ut sagt korkat. SHL vill införa det här för att man tror det här är det bästa för svensk hockey. 
 
Men sanningen är något helt annat. SHL är rädda. För hockeyallsvenskan. År efter år har hockeyallsvenskan lyckas ta sig närmare SHL på alla plan. Hockeyklubbar från hockeyallsvenskan har visat att man kan konkurrera med SHL-klubbar och faktiskt slå ut de ur högsta serien. Något som blir katastrofalt för den klubben som åker ur. Det blir stora ekonomiska förändringar. Vissa måste skära ner på personal som jobbar inom föreningen. Och det är det här SHL vill få bort. Man vill inte att risken för att åka ur högsta serien ska vara så stor som den är idag.
 
Jag har full förståelse för att man vill göra något. För skillnaden ekonomiskt sätt mellan hockeyallsvenskan och SHL är väldigt stor. Men man kan förändra seriesystemet på annat sätt.
 
Förslaget som SHL har presenterat kommer inte gynna svensk hockey på något sätt och det har nog de flesta insett. Går SHL:s förslag igenom kommer det att döda intresset för svensk hockey. Enda ligan som kommer leva kvar är SHL. Alla ligor under SHL kommer inte att ha något att spela för. Det kommer resultera i rejält sänkta publiksiffror runt om i Sverige vilket skulle vara dödsstöten för svensk hockey. Utan publik - ingen hockey.
 
Man kan ta och titta på Finland. Där har inget lag gått upp i högsta serien sedan 1996 pga. väldigt svårt att ta sig upp. Lite så kommer det bli om detta förslag går igenom. SM-liiga i Finland har 14 lag, den ligan håller sämre klass än SHL på 12 lag. Dessutom har vi en hockeyallsvenska med 14 lag där lag i hockeyallsvenskan kan vinna mot lag i SM-liiga. Det bästa vore att uttöka SHL till 16 lag. Det laget som kommer sist i SHL åker ur direkt, för helt ärligt talat nu. Är man värd en plats i SHL om man kommer sist? Nej. Vinnaren av hockeyallsvenskan flyttas upp direkt. Lag  13, 14 och 15 i SHL utmanar lag 2, 3 och 4 i hockeyallsvenskan i en kvalserie. Lag 4 (sista platsen) i hockeyallsvenskan kan man ha en intern kvalserie precis som man har idag om vilket lag som tar sig dit. Man möter varandra två gånger, hemma och borta.
 
Det här skulle göra SHL till en mycket hetare liga. För vi har lätt kapacitet för att ha 16 lag i högsta serien. Det skulle också göra det enklare att ta sig upp i SHL men samtidigt är risken större att trilla ur. Med det här seriesystemet kommer det att födas nya hockeystjärnor, nya hockeyklubbar kommer komma fram på hockeykartan och intresset kring både hockeyallsvenkan och SHL skulle bli så mycket större.
 
Svensk hockey har utvecklats enormt senaste tio åren. Fler hockeyföreningar än någonsin håller elitklass. Nu gäller det att hänga med i utvecklingen. Gör det på rätt sätt!
 
Förslaget som SHL har lagt fram får inte gå igenom. Hockey-fans från hela Sverige har satt ner foten och sagt ifrån. Detta får inte införas! Intresset för svensk hockey kommer att dö ut då.
 
Sedan en sista grej. Ishockey avgörs på isen och inte på hur tjock plånbok man har!
 
 
Dela

Kommentarer

Skriv en kommentar