Spider- inte bara materialare...

  • 2013-02-11


Som alla vet så finns det ju flera viktiga personer runt ett hockeylag och i en organisation för att allt ska fungera. En av dessa personer är Anders Kellerstam, mera känd som Spider. Han är en av SSK:s två materialare och även knuten till landslaget, så han har funnits med landslaget under Oddset Hockey Games.


Den första frågan vi ställde gällde förstås hans smeknamn Spider, hur har det uppkommit?
"- Ja svarar Spider, det har egentligen att göra med mitt förra jobb, när jag under 70-talet arbetade på ett klädlager så var vi 3 stycken som hette Anders och på den tiden hade man ju snabbtelefoner så vi fick smeknamn allihopa, mitt blev Spider eftersom jag är lång med långa armar och ben, sen har jag inte blivit av med det namnet".
Vi hade en egen teori om namnet, att han liksom är spindeln i nätet. "-Ja det har väl blivit så nu svara Spider så det ger väl en extra touch åt smeknamnet"


Vad ingår i ditt uppdrag som materialare? "- Vi är ju två stycken som delar på den sysslan, jag och Lasse Bergström. Jag har väl mer en kombinerad roll även som lagledare. Det betyder att jag sköter inköp, planerar och bokar resor med allt vad som tillhör där( bokar rum, mat mm). Jag har även kontakt med arenorna vi kommer till så att allt ska fungera när vi kommer till bortamatcher. På matchdagar går jag "ner på golvet" igen så vi är två materialare tillgängliga under match.


Hur ser en vanlig arbetsdag ut vid hemmamatch? "Laget har ju alltid värmning ca 30 min på match dag, vilken tid det är beror ju på om det är eftermiddags-eller kvällsmatch. Jag gör i ordning omklädningsrummen, killarna har ett "civil"omklädningsrum och ett "hockey"omklädningsrum. Ser till att det finns frukt och gör iordning killarnas drickaflaskor. Man är väl lite av en curlingpappa, ler Spider, men det enda killarna ska behöva koncentrera sig på är sitt arbete på isen, de ska inte behöva tänka på något annat. De sköter sitt jobb på isen och jag sköter mitt jobb vid sidan av isen", fortsätter Spider.


I Spiders jobb ingår också att välkomna domare samt gästande lag.
Under matchdag är det också en massa löpande koll på utrustning som måste göras, det är slipning, kolla handskar och hjälmar mm samt tvätt av värmningströjor mm. 
Det blir ju en hel del tvätt till rätt många personer, hur håller man reda på det undrar vi? "-Jo det finns ett hjälpmedel som i stort sett alla hockeylag använder nu för tiden, det heter Laundry Loops, och varje spelare har sin egen. Det introducerades till OS i Salt Lake City, berättar Spider.

https://www.laundryloops.com 

 

Efter matchen ska allt sorteras och plockas fram inför nästa dag så att det är klart inför träning. Spider berättar att han tycker att det det är viktigt att att det är klart för nästa dag, det kan ju faktiskt hända något, man kan bli akut sjuk till exempel och den som då "får rycka in" ska inte behöva springa och leta grejor.
Så en arbetsdag en hemmamatch kan sträcka sig från ca 9 på morgonen till 23 på kvällen, beroende på om det är helg eller veckomatch men vi kan ju konstatera att arbetspasset är ca 13-14 timmar.


En bortamatch ca 4 timmar bort kan se ut ungefär så här."-Jag är på plats ca 2,5 timme innan det är dags att åka och tar då hand om ev tvätt och kör tvätten från värmningen medan killarna byter om. Vi är alltid på plats 2 timmar och 15 minuter innan matchstart. Det betyder att vi ger oss iväg från Scaniarinken ca 6 timmar innan nedsläpp",säger Spider.
Han berättar också att när man kommer fram till hallen så är det en hel del som måste göras, det ska bäras in grejor och göras i ordning omklädningsrum (1 civil och 1 hockey). Efter uppvärmningen så tvättas,torkas och packas träningsställen så att man inte har någon tvätt att ta hand om när man kommer hem.
Efter matchen är det mycket som ska bäras ut och fixas innan det är dags att sätta sig i bussen hem, för det mesta brukar spelarna äta innan de åker hem, men det beror mycket på avstånd hem, samt hur sent matchen är klar.
Vi som stått i spelargången efter några bortamatcher kan intyga att det är en ganska hektisk aktivitet för att få alla saker på plats i bussen. Väl hemma så ska det ju packas in i Scaniarinken och förberedas för nästa dag, så en arbetsdag på en bortamatch (typ Leksand) är ca 18 timmar lång.
Nu poängterar Spider att det faktiskt inte är så långa pass, effektiv tid, utan det är ju lite pauser, busstransport bl.a. Men han säger också att han har världens roligaste jobb så långa arbetspass är inte något som gör honom något.


Som vi redan berättat så är ju Spider inte bara SSK:s materialare utan har landslagsuppdrag också. Han har arbetat med landslaget sedan 1987 och hos SSK sedan 1991. När han har landslagsuppdrag så arbetar han "bara" som materialare " på golvet" och får göra det jobb som han tycker är världens bästa.


Vi tackar Anders "Spider" Kellerstam för den här pratstunden, vi lärde oss mycket om arbetet "bakom" laget och hoppas att ni läsare också gjort det.


/Björn och Ing-Marie

Dela

Kommentarer

  • Hagbert Flo
  • 2013-02-11

ZZZZZZZZZZZZZzzzzzz

  • Rickard E
  • 2013-02-12

Uppskattat att ni tar upp andra i organisationen än bara spelarna. Tummen upp!

Skriv en kommentar